De Kas

Op onze boerderij staat een kleine landbouw kas, waar we een verscheidenheid aan warmte-minnende en zelfs tropische planten in kunnen telen.

 

Foto van de Kas begin Augustus

Foto van de Kas begin Augustus

De kas vervult nog een aantal functies: We gebruiken de kas namelijk ook voor het opkweken van verscheidene zaailingen, aangezien ze in de kas goed beschut zijn tegen de harde wind van het vlakke Friese land.

Tevens vervult de kas een rol in de huisvesting voor onze wormen compost bakken. Aangezien de wormen niet van licht houden, maar er wel graag warmpjes bij zitten hebben we ze op een schaduwrijk plekje in de kas gezet.

Kweektafel en Wormenbakken in de Kas

Kweektafel en Wormenbakken in de Kas

Bovendien vangen we het regenwater van het dak van de kas en van de schuur ernaast op om zo water en energie te besparen.

 

Grote opknapbeurt voor de Kas

Begin juli heeft de kas een grote opknapbeurt gekregen. Nadat we in mei ook al een keer alle oude takkenbossen van klimplanten eruit hadden gehaald, (zie de vorige post) en een pad hebben uitgegraven, was de kas in juli weer erg overwoekerd met wilde planten, waaronder vooral stekelige distels en brandnetels. Deze zijn allemaal ‘geoogst’ als functionele biomassa voor in nieuwe plantenbedden later.

Daarna zijn alle kapotte ramen gedicht met houten frames en transparant plastic zeil. Ook hebben we een deur gemaakt, zodat de kas redelijk tocht dicht kan worden afgesloten.

Nieuwe deur van gerecycled materiaal!

Nieuwe deur van gerecycled materiaal!

 

Hierna hebben we een verscheidenheid aan verschillende planten gezaaid en verstekt.

Een stuk of 6 courgette planten en 5 aubergines. Verder nog een aantal tomaten planten, pompoen, lampionbes en witte bonen en Kiwi’s. Hierna zijn ook nog een verscheidenheid aan verschillende bladgroenten en kruiden geplant, waaronder, krulsla, raketsla, rucola, dille, basilicum, salie.

Diverse Kasplantjes

Diverse Kasplantjes, Waaronder Oost-Indische Kers, Basilicum, Salie en witte Bonen.

 

Een van de eerste oogsten uit de kas: een heerlijke courgette!

 

avocado boompje in de kas

Een avocado boompje geniet van de zon in de kas.

 

De kas

Het is een grote pluspunt dat de boerderij van een kas voorzien is, maar het moet flink opgeknapt worden voordat het gebruikt kan worden.

 Een aantal ruiten moeten gerepareerd worden, en de kas moet flink schoon gemaakt worden: er is jarenlang niets mee gedaan, en is overwoekerd geraakt met klimop en grassen. 

Inmiddels zijn we begonnen met het opruimen van de kas:

Het schoonmaken van de kas veroorzaakte voor iemand een verrassing: een egel – die waarschijnlijk aan het overwinteren was in de klimop en gras – werd plotseling wakker van de herrie. In ieder geval fijn om te weten dat er een slakkeneter hier woont!